Goed isoleren is belangrijker dan ooit!
De stijgende prijzen voor gas & elektriciteit bewijzen dat we energie niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Bovendien zijn de maatregelen die onze overheid treft vaak niet voldoende om een dure energiefactuur te voorkomen. Gelukkig zijn er ook een heel aantal dingen die u als consument zelf kan doen. Eén van die zaken is het goed isoleren van uw woning, en dan vooral uw dak. Warme lucht stijgt namelijk en uw dak is dan ook één van grootste energie-verliesposten in huis. Met goede dakisolatie kan u tot wel 30% warmteverlies in uw woning voorkomen. Gebruikt u uw zolder als opslagplaats? Dan is zoldervloerisolatie nog praktischer dan dakisolatie.
Wat naast goed isoleren?
De goedkoopste energie is de energie die u niet gebruikt. Isoleren, en dan vooral dakisolatie, is één van de meest aangewezen manieren om minder te stoken, maar wat kan u nog doen om uw energieverbruik te beperken? Wij zetten graag een aantal tips voor u op een rijtje. Op die manier kan u al snel heel wat besparen en drukt u die hoge energiefacturen.
-
Zet uw verwarming wat lager:
dit is een gouden tip waarmee u jaarlijks tot wel €200 op uw energiefactuur kan besparen. Ook met kleine aanpassingen kan u een groot verschil maken. Doe binnenshuis bijvoorbeeld wat vaker een dikke trui aan, zet de verwarming een uurtje vroeger uit, zorg ervoor dat u niet te hard stookt in de zomer, let op dat er geen ramen open staan wanneer uw verwarming opstaat,…
-
Zorg voor een lage luchtvochtigheid:
hoe hoger de luchtvochtigheid in huis, hoe trager de ruimte opwarmt en hoe meer energie u verbruikt. Verlucht dus zeker dagelijks uw woning, zeker wanneer u ook de was binnen te drogen hangt. Let er wel op dat alle verwarmingen uit staan wanneer u uw ramen open zet om te verluchten. Anders verliest u toch weer warmte en dus ook energie.
-
Beperk het warmteverlies:
warmte kan op vele manieren ontsnappen. Om warmteverlies te vermijden zijn er verschillende zaken waar u op kan letten. Houd ramen en deuren gesloten. Sluit uw rolluiken en/of gordijnen, hierdoor houdt de woning haar warmte beter vast. Naast geluidswerende of licht werende eigenschappen hebben rolluiken en gordijnen ook zeker een isolerend effect. Verder kan u de kieren van deuren en ramen afdichten met een speciale tape, aparte thermostatische kranen op je radiator plaatsen,…
-
Verminder sluimerverbruik:
apparaten die blijven aanstaan, consumeren ook energie. Minimaliseer dit verbruik door bv. een mechanische timer te plaatsen, een stekkerblok met een schakelaar te gebruiken, elektronische apparatuur ’s avonds uit te schakelen, … Zo kan u jaarlijks tot wel € 75 besparen.
-
Overweeg een groepsaankoop:
heeft u een variabel energiecontract? Dan loont het om een overschakeling naar een groepsaankoop te overwegen. Heeft u echter een energiefactuur met een vast tarief? Dan is overschakelen niet de beste keuze. Wacht dan nog even tot uw contract afloopt.
-
Vergelijk diverse tarieven:
krijgt u een tariefvoorstel van een groepsaankoop of een andere energieleverancier? Dan doet u er goed aan om deze prijzen altijd af te toetsen via de V-test van de VREG of de CREG-scan. Zo ontdekt u of u al dan niet een gunstiger energiecontract kan afsluiten.
-
Investeer in duurzame energie:
zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, nieuwe isolatie,… Het zijn een handvol manieren om zelf grip te krijgen op je energieproductie en – verbruik. Zonnepanelen zijn een uitstekende investering en kan u al op relatief korte termijn terug verdienen. Ze zijn een enorme hulp voor het milieu en u bespaart er een hoop onnodige kosten mee.
Meer info vind je in een van onze eerdere artikels over voordelen van goede dakisolatie.
< href="/contact/">Contacteer ons gerust om meer info over jouw dak te vragen. Zeker met de isolatienormen die de overheid aan het installeren is, is goed isoleren belangrijker dan ooit.