Bescherm je dakisolatie en voorkom schimmel met een dampscherm
Het dak van je huis is één van de belangrijkste plekken waar warmte uit ontsnapt. Tot wel 35% van de warmte van je woning kan verloren gaan via het dak. En daarom is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Maar als je gaat isoleren, is het wel cruciaal dat je jouw isolatie goed beschermt tegen vocht. Gelukkig kun je daar een dampscherm voor gebruiken.
Wat is een dampscherm?
Bij het aanbrengen van isolatie is het belangrijk om rekening te houden met vocht dat in de vorm van waterdamp in jouw woning aanwezig is. Want wist je dat een gezin al snel 10 liter vocht per dag produceert? Bijvoorbeeld door douchen, koken, wassen en uitademen? Het grootste deel van dit vocht wordt afgevoerd via mechanische ventilatie, maar een ander deel condenseert. Dat betekent dat de warme, vochtige lucht afkoelt tegen een kouder oppervlak en vervolgens neerslaat als vocht. Isolatie verliest zijn functie als het vochtig wordt. Een dampscherm beschermt je isolatie tegen vocht. Het is een ondoordringbare folie, die je aan de warme kant van het dak plaatst. Hiermee voorkom je dat watercondensatie in de dakisolatie trekt.
Voorkom vochtproblemen met een dampscherm
Als je geen dampscherm zou plaatsen bij het isoleren van jouw dak, dan trekt het vocht in de loop der tijd in je isolatiemateriaal. En als isolatie vochtig wordt, verliest het de isolatiewaarde. En dat niet alleen, je kunt ook last krijgen van bruine en zwarte plekken op je muren in huis door schimmelvorming. Daarbij loop je het risico dat schimmel jouw dakconstructie aantast. Gelukkig kun je deze problemen eenvoudig voorkomen met een dampscherm. Dat voorkomt schimmel,
vergroot de levensduur van jouw dak en isolatie én levert je op termijn een grotere energiebesparing op, doordat je isolatie zijn isolatiewaarde behoudt.
Dampscherm plaatsen
Als je jouw dak isoleert, is een dampscherm dus bijna altijd nodig. Wij zorgen er voor dat het dampscherm je isolatie volledig bedekt. Dit is belangrijk, want als het niet goed aansluit, heeft het weinig zin. Bij het plaatsen van een dampscherm, zorgen wij er voor dat deze een volledig schild over je isolatie vormt en dat er geen gaten of spleten meer zijn. Als we PIR-isolatie gebruiken, plaatsen we het dampscherm op de kepers aan de buitenkant. Daarop komt de PIR-isolatie en
daarbovenop plaatsen we de gekozen dakbedekking.
Bitumen hergebruiken op platte daken
Soms zijn er uitzonderingen op platte daken. Daar ligt vaak al een bitumen laag. Eventueel kan deze laag hergebruikt worden om de isolatie te beschermen. Het treedt dan als het ware op als dampscherm. Voorwaarde is wel dat deze laag nog volledig waterdicht en in goede staat is. Is dat het geval? Dan is het niet nodig om alsnog een dampscherm te plaatsen. Als de bitumen laag verouderd en niet 100% waterdicht is, dan is het beter om de laag te verwijderen en een
dampscherm te plaatsen. Bij hellende daken is meestal geen dampscherm of alternatief aanwezig. Als we hellende daken isoleren, plaatsen we daarom altijd een dampscherm.
Extra zekerheid
In 80% van de dakisolaties kiezen wij voor PIR-isolatie, een synthetisch isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. De PIR-isolatie die wij gebruiken, heeft van zichzelf een aluminium laag aan beide kanten. Deze laag is al dampremmend. Om er zeker van te zijn dat er helemaal geen vocht kan ontsnappen, plaatsen wij ook bij het gebruik van PIR-isolatie nog een extra dampscherm. Zo weet je zeker dat er geen vocht in je isolatie kan trekken.
Contact
Bij ons kun je terecht voor het laten isoleren van je dak. Wij zorgen voor correcte plaatsing van de isolatie en houden rekening met alle aandachtspunten, zoals het plaatsen van een dampscherm. Daarbij kunnen onze adviseurs je ook adviseren over welke premies je kunt aanvragen voor dakisolatie en waar je dat kunt doen. Wij denken graag met je mee en nemen het werk voor je uit handen. Wil je meer weten over het laten isoleren van je dak? Neem dan contact met ons op.