Logo Dural Bouwgroep
Een onderdak, is dat echt nodig?
Dural Bouwgroep

Een onderdak, is dat echt nodig?

Wanneer laat je best een onderdak plaatsen? Wat is het? Klopt het dat je daarvoor je dakpannen moet laten verwijderen? We behandelen al deze onderwerpen in onze blog post.

Wat is een onderdak?

Een onderdak is een beschermingslaag die tussen de isolatie en de dakpannen geplaatst wordt. Op deze manier is je huis beschermd tegen wind, stof en vuil van buitenaf.

Is een onderdak waterdicht?

Veel klanten vragen zich af of een onderdak waterdicht is. Op het internet lees je tegenstrijdige zaken en zelfs dat het daarvoor niet bedoeld is. Als je met degelijke materialen werkt, is een onderdak gegarandeerd waterdicht. Daardoor kan de dakdekker het zich veroorloven om de dakbedekking zelfs een paar maanden open te laten. Het beschermt tegen het weer van buitenaf. Een modern onderdak hoort dus winddicht, waterdicht en stofdicht te zijn.

Koramic FleeceLangs de binnenkant dient het dampdoorlatend te zijn. Zo kan vocht dat zich toch in de isolatielaag bevindt, alsnog naar buiten verdampen.

Eén van onze projectcoördinatoren vergelijkt het onderdak graag met een Gore-Tex jas. Dit zijn uitstekende jassen om helemaal wind- en waterproof de skipistes te trotseren. Toch heb je het gevoel dat je na hevige inspanningen nog kan ademen en je niet kletsnat bent van jouw eigen zweet. Die vergelijking is spot on, als je de functie van zo’n beschermende laag wil begrijpen.

Is dit verplicht?

Neen, maar het is geen stap die je wil overslaan. Vroeger werkte men enkel met natuurlijke materialen. Een dak bestond toen uit een houten constructie met daarop de dakpannen bevestigd. Gelukkig is dit geëvolueerd en kunnen we nu een beschermingslaag in kunststof plaatsen. Om even te verwijzen naar wat we zonet geschreven hebben over de functie van een onderdak, verklaart dat waarom er zoveel stof-, vocht- en schimmelproblemen zijn bij oudere huizen. Dat de isolatie van oudere huizen vaak te wensen overlaat, is geen nieuws onder de zon. Het is niet voor niets dat onze overheid het verouderde woningpark wil aanpakken in het kader van de klimaatactieplannen. We hebben dat onderwerp onder andere behandeld in de blog: Is lenen om mijn dak te renoveren verstandig? 

Onderdak

Bij oudere huizen was de zolder voorzien om rechtstreeks onder het dak te kunnen. Als je de dakpannen kan zien, weet je dat er geen onderdak is geplaatst. Zie je wel een soort folie of platen, dan is er een onderdak. Dan heb je de kans om te bekijken of het beschadigd is of asbest bevat.

De zolder heeft nadien andere functies gekregen, waardoor vele bewoners ze langs de binnenkant hebben afgewerkt met Gyproc of hout. Om ze zo om te toveren tot een opslagruimte of extra kamer. Hierdoor kan je niet meer vaststellen of er een onderdak is of bekijken in welke staat het zich bevindt. We kunnen, bij vele woningen, pas vertellen of het onderdak geplaatst of vervangen moet worden, als we de dakbedekking eraf halen.

Moet je eerst jouw dakpannen laten verwijderen?

Technisch gezien kan dat. Dan plaatst men een  onderdak aan de binnenkant van de kepers of de warme kant van het dak. Dit is echter geen duurzame oplossing. De kosten die je tijdelijk uitspaart, ga je uiteindelijk toch moeten maken. Bovendien riskeer je de isolatie nog eens te moeten vervangen. Je hebt geen garantie op vochtbescherming van jouw isolatie en dak op lange termijn. Wij willen onze klanten duurzame oplossingen aanbieden en zullen dus enkel een onderdak plaatsen langs de buitenkant.

Hoe wordt een onderdak geplaatst?

Een onderdak wordt zo dicht mogelijk tegen de isolatie geplaatst. Zo vermijden we luchtcirculatie. Stilstaande lucht werkt namelijk als een isolator op zich. Vaak zie je tengel- of pannenlatten als het dak openligt. Dat is een keper- of spantendak. Dit fungeert als drager voor het onderdak en de isolatie. Van zodra de dakbedekking wordt verwijderd, plaatsen we het onderdak. Koramic FleeceZo zijn de bewoners onmiddellijk beschermd tegen de weersomstandigheden. Zelfs met een open dakbedekking. Het onderdak ziet er uit als stroken, met aan de zijkanten een kleefstrook. Die kleefstrook maakt het onderdak volledig winddicht. Hoe platter het dak hoe meer overlapping wordt voorzien. Water op een plat dak loopt minder snel weg. De overlapping is een dankbare, extra beschermingslaag.

Het onderdak wordt geplaatst aan de koude kant van de isolatielaag. Dat is de buitenkant van de isolatielaag. Een onderdak en een dampscherm zijn niet hetzelfde. Een dampscherm dient om de isolatie te beschermen tegen verdamping ontstaan tijdens het huishouden of langs de binnenkant. Een onderdak beschermt net tegen de buitenlucht en vocht dat langs buiten zou kunnen binnendringen.

Koramic Fleece gamma

Een onderdak kan bestaan uit stijve platen, half stijve platen of een soepele folie. Omwille van de prijs en het plaatsingsgemak geven we zelf de voorkeur aan de folies van Koramic fleece. Prijs versus kwaliteit zijn ze onklopbaar en het zorgt er voor dat we de woning van onze klant snel kunnen beschermen tegen de weersomstandigheden. Als we kijken naar de parameters winddicht, waterdicht en stofdicht, is er geen onderdakplaat die ons thermisch een betere bescherming garandeert. Vaak moet je dan nog met een klevende folie de platen aan elkaar kleven om zo toch te kunnen garanderen dat het onderdak winddicht is. Nog een voordeel van het werken met folies is dat ze gemakkelijk zijn aan te passen aan de grootte van daken of toepasbaar zijn voor daken waar veel hoekjes en kanten aan zijn.

Koramic Fleece PlusWe werken zowel met de Koramic Fleece als de Fleece Plus en de Fleece Premium. Zeker in combinatie met onze favoriete Koramic dakpannen, zorgen ze er mee voor dat je recht hebt op 30 jaar garantie.

De Fleece Maxi wordt gebruikt bij dakbedekkingen met recuperatiedakpannen of dakbedekkingen die meer UV doorlaten. Bij ons is dit niet van toepassing. De Fleece Premium wordt gebruikt bij daken met flauwere hellingen. Voor de andere daken werken we met de Fleece of de Fleece Plus. De Fleece Plus heeft een nog hogere dampdoorlatendheid.

De keuze voor een bepaald onderdak bepaal je niet zomaar op voorhand. Het is de combinatie van de soort dakpannen en de hellingsgraad van het dak die er voor gaan zorgen dat we een bepaalde Fleece adviseren

Indien je nog vragen hebt of bepaalde informatie wil, ben je welkom om contact met ons op te nemen. Uiteraard kan je ook een afspraak maken voor vrijblijvend advies. We delen graag onze kennis, tips en tricks met jou.

Onderdak

Tags : Uw partner voor duurzame renovaties

Misschien vind je dit ook interessant?

Invloed van dakisolatie op het EPC label

Invloed van dakisolatie op het EPC label

Invloed van dakisolatie op het EPC label Wil je besparen op je energierekening of wil je je woning verkopen of verhuren? Dan zal je EPC-score een significante impact hebben. Een energiezuinige woning bespaart op je energiekosten en genereert financiële meerwaarde bij...

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak

Alles over Mijn Verbouwpremie: dé isolatiepremie voor je dak In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende isolatiepremies voor je dak waar je beroep op kunt doen. In veel gevallen is het niet mogelijk om deze subsidies met elkaar te combineren. Dus moet je op...

De beste renovatiesubsidies in België

De beste renovatiesubsidies in België

Renovatie- en verbouwingsprojecten vragen vaak om een aanzienlijke investering, zowel qua tijd als geld. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende premies en financiële voordelen die beschikbaar zijn.